Unul dintre cele mai importante și originale spectacole urbane de lectură din România, ConCentrica 2022 va avea loc marți, 7 iunie, de la ora 12, în Piața Libertății. Vor citi: elevi, bibliotecari, medici, jandarmi, scriitori, persoane private de libertate și mulți alții.

Se vor citi din opere realizate de autori precum: Anna Blasiak (Marea Britanie), Antoine Cassar (Malta), Magda Cârneci, Traian Dorgoșan, Nurduran Duman (Turcia), Alla Gorbunova (Rusia), Borco Ilin, Gerður Kristný (Islanda), Lian Yang (China), Traian Pop Traian (Germania), Daniela Rațiu, Luis Eduardo Rendon (Columbia), Tea Tulic, Indrė Valantinaitė, Radu Vancu, Gelu Vlașin, Stephen Watts.

ConCentrica este una dintre cele mai mari și inedite lecturi publice organizate în România, iar la Timișoara este organizat de Biblioteca Județeană Timiș.

Manifestarea pune în valoare piețele publice. În 2016, la gala „Oamenii timpului”, managerul instituției Tudor Crețu a primit următoarea apreciere despre ConCentrica: „lecturile publice reunind peste cinci sute de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură”.

Pe timpul pandemiei, cu „distanțare fizică, dar cu apropiere sufletească”, la ConCentrica au citit poezii medici aflați în prima linie în lupta cu Covid-19, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, alături de autorități.