Biblioteca Judeţeană Timiş a fost fondată la 29 octombrie 1904, sub denumirea de Biblioteca publică cu caracter ştiinţific a oraşului Timişoara.
Ea şi-a început activitatea cu un fond de publicaţii de 27.850 volume.
Astăzi, biblioteca oferă cititorilor săi aproximativ 750.000 de publicaţii – cărţi, periodice şi alte documente grafice şi audio-vizuale, în limba română şi în limbi străine.
Anual, achiziţionează 15.000 de unităţi de bibliotecă, însumând 2.400 de titluri, înscrie peste 17.000 de cititori, difuzează aproape 500.000 de volume şi înregistrează o frecvenţă de peste 200.000 de cititori.
Prin structura colecţiilor pe care le deţine, Biblioteca Judeţeană Timiş are caracter enciclopedic şi se adresează tuturor categoriilor socio-profesionale.
Serviciile sunt gratuite.
Din perspectivă istorică, zona Timişoarei a luat contact cu ideea de cultură încă din perioada medievală, aici existând renumita bibliotecă a Mănăstirii de la Cenad, alături de alte biblioteci mănăstireşti.
  • Ideea de bibliotecă publică, care să ofere acces tuturor celor interesaţi de lectură sau informare, a apărut în secolul al XIX-lea, atunci când Josef Klapka a înfiinţat, la Timişoara în anul 1815 prima bibliotecă publică de împrumut, cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic.
  • În anul 1870 au funcţionat la Timişoara trei biblioteci cu caracter popular al căror fond de carte era disponibil locuitorilor cartierelor Fabric, Iosefin şi Elisabetin.
  • Prin înfiinţarea Reuniunii Române de Lectură, în anul 1873, în cartierul Fabric a fost deschisă şi o bibliotecă.
  • 30 iunie 1903, Comisia jurisdicţională locală hotărăşte înfiinţarea unei biblioteci publice cu profil ştiinţific. La recomandarea membrilor Comisiei asociaţiile şi reuniunile culturale din Timişoara, alături de personalităţi ale oraşului donează bibliotecii nou înfiinţate importante fonduri de publicaţii.
  • 29 octombrie 1904 este inaugurată Biblioteca Publică cu Caracter Ştiinţific a Oraşului Timişoara, cu un fond de 27.850 volume.
  • 1923 – fondul bibliotecii se măreşte cu 1280 cărţi cumpărate şi 77 donate și se fac primele abonamente la publicaţii periodice – 29 reviste – Ideea europeană, Gândirea, Viaţa Românească etc.
  • 18 decembrie 1940 – Biblioteca îşi mută sediul în str. Voltaire nr. 7
  • Din 1952 sediul instituţiei se află în Piaţa Libertăţii nr. 3
  • Începând cu anul 1968 se deschid primele filiale ale actualei Biblioteci Judeţene Timiş.

Politica B.J.T. pentru acceptarea donatiilor, pentru detalii click aici!