LitVest 2020 celebrează o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice consacrat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene. Publicația se numește The Riveter și este editată de European Literature Network. Proiectul a fost finanțat integral de către Consiliul Județean Timiș prin Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”. Totodată, propunem o ediție care să integreze – artistic și tematic – contextul pandemic. (Non)Participarea „în carne și oase” a publicului la actul cultural va fi, astfel, pusă în discuție printr-o serie de accente simbolice.

Evenimentele se vor desfășura joi, 24.09.2020, în Piața Unirii, și vor fi difuzate live pe pagina de Facebook a B.J.T.  O parte din scaunele utilizate vor fi „ocupate” de către varii însemne ale absenței: un sacou, un bilet cu inscripția „rezervat” sau cu un nume scris pe el etc.

Reamintim o veritabilă tradiție: LitVest are, ca invitat de suflet, un autor timișorean dispărut. La prezenta ediție, cea de a noua, e vorba de tânăra poetă Mariana Gunță, care ne-a părăsit la douăzeci și cinci de ani.

Invitați:  Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Alexandru Colțan, Simona Constantinovici, Augustin Cupșa, Antuza Genescu, Mariana Gunță (1994 – 2020), Petru Ilieșu, Viorel Marineasa, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu, Mircea Pora, Alexandru Potcoavă, Daniela Rațiu, Robert Șerban, Daniel Vighi.

PROGRAM

Ora 11. Fețele/ Măștile viitorului. Mostre imaginare din presa/ lumea postpandemică. Textele vor fi redactate și lecturate de câțiva dintre autorii invitați la festival și reprezintă viziunea acestora asupra evoluției/ involuției lumii „așa cum (nu) o știm”. Un exercițiu de imaginație și critică socială.

Ora 14:30. Pătura care citește. O ediție-expoziție a cunoscutului picnic urban de lectură. De această dată, păturile vor avea un caracter simbolic, fiind reprezentate de…pagini ale revistei The Riveter, redimensiotate și, în fapt, reinventate grafic.

Ora 18.00: Text Concerto Horea Crișovan – chitară și Florin Cvasa – cajon. Recital muzical cu inserturi literare. Momente din cadrul concertului vor fi incluse și în programul lansării londoneze a revistei The Riveter, miercuri, 30 septembrie a.c., la I.C.R. Londra.