LitVest.12 test-concerto
DAMIAN DRAGHICI

22 septembrie 2023, ora 22:30
club Haven
intrarea liberă
Meditații lăutărești

LitVest 2023, Festivalul Internațional de Literatură organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a ajuns la cea de-a douăsprezecea ediție. B.J.T. propune și în acest an o (lec)tură de forță literară, cu toate conceptele-provocare din dotare: Pătura care citește, Lecturi aprinse, Text concerto și nu numai. Unul dintre cele mai creative festivaluri literare din lume, LitVest reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice al Timișoarei.

Pătura care citește, cunoscutul picnic urban de lectură, va deschide și anul acesta, de la ora 12:00, Festivalul. Cărțile gătite de sărbătoare vor aduna, în centrul istoric al Timișoarei, Piața Unirii, cititori din toate păturile sociale. Publicul manifestărilor noastre are un rol activ, este un „acționar” al evenimentului. Nu (doar) asistă, ci realizează lectura unor texte, o săvârșește. Categoriile de participanți reprezintă un veritabil eșantion, o Românie în miniatură. Incluziunea socială este vizibilă și prin atenția acordată tinerilor din mediul rural și din școlile din județ. În cadrul Festivalului, formatul evenimentului va fi adaptat, astfel încât autorii își vor citi textele în limba nativă, în timp ce reprezentanți ai publicului vor da glas traducerilor în română. LitVest e festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari poeți ai lumii. Alături de aceștia.

Joi, 21.09. 2023, de la ora 20, vor fi lecturi în lumina farurilor mașinilor de poliție. În Piața Sf. Gheorghe. Ați ghicit: e vorba de Lecturi aprinse, proiect care promovează lecturile în surse inedite de lumină. Evenimentul este organizat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, sub genericul Texte giratorii. În trecut, s-a citit: în lumina farurilor de motocicletă, a torțelor, a reflectoarelor TV. În viitor… Vom trăi și vom vedea/ citi.

Text concerto, recitalul muzical cu inserturi literare din cărțile invitaților, va încheia en fanfare festivalul, în seara de vineri, 22 septembrie, de la orele 22:30. Text concerto este un concept unic în peisajul artelor festivaliere, propus de B.J.T. Cu scopul de a potența atât literatura, cât și muzica. Inserturile literare, realizate de o manieră neconvențională, contrapunctează fluxul muzical. Precedentele concerte-experiment au fost: Blazzaj, în Reflektor Venue (2018), Nightlosers, în Pub Manufactura (2019), Horea Crișovan (chitară) și Florin Cvasa (cajon), afară, în Piața Unirii, interiorul fiind în lockdown, ocupat de pandemie (2020), DJ K-LU, pe scena Muzeului Satului Bănățean (2021) și Iris, în Club Heaven (2022).

Așadar, vineri, 22 septembrie 2023, ora 22:30, în clubul Heaven (str. Ripensia, nr. 40), vom avea un altfel de concert Damian Drăghici: Meditații lăutărești.

Intrarea este liberă la toate evenimentele Festivalului. Pentru că Festivalul e despre Libertate.