LITVEST 2016


LITVEST 2016

ConCentrica – o mie de cititoare şi cititori, joi, 19 mai 2016, în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Denumirea celei mai mari lecturi publice din România a fost dată de noul look al celei mai vechi pieţe timişorene. La această premieră a Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel“, organizatoarea evenimentului, au participat: persoane cu dizabilităţi, eleve şi elevi din întregul judeţ, sportivi, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Jandarmeriei, Armatei şi Mitropoliei Banatului, personalităţi culturale etc. Ne-au fost, de asemenea, alături: scriitoarea Nora Iuga; Claudia Şerbănuţă, manager, la ora evenimentului, al Bibliotecii Naţionale a României; Eli Bădică (www.bookaholic.ro); poetul şi editorul Călin Vlasie.

Manifestarea a deschis o serie de spectacole de lectură care vizează valorizarea locurilor de referinţă ale Timişoarei (şi nu numai!), prin organizarea actanţilor, în funcţie de natura şi structura locaţiilor în cauză Este, deci, vorba despre un concept elastic, mobil. Urmă¬toarea ediţie s-ar putea numi, de pildă, RectiLinia, dacă „teatrul de operaţiuni“ va fi de aşa natură.

A fost citit integral volumul O casetă cu şerpi (Cartea Românească, 1970) de Petre Stoica (1931-2009). Participanţii au fost distribuiţi în peste 50 de grupuri, fiecare lider de grup citind cîte un poem. Am dat un altfel de tur cărţii. Iar cartea, un altfel de tur pieţei. Text după text, grup după grup. Timişoara a citit.

Antecedentele constituie, deja, o… tradiţie. La început, a fost LecTura de Forţă. În deschiderea celei de a patra ediţii a Vestivalului Naţional de Literatură LitVest (septembrie 2015), s-a citit integral povestirea Valsuri nobile şi sentimentale de Sorin Titel (1935-1985). Invitaţilor la Vestival li s-au alăturat, ca lectori: jandarmi, chelneriţe, soliste etc. Ideea rezidă în a parcurge integral un text şi/ sau o carte, în cadrul unei lecturi publice. În noiembrie 2015, am făcut o „repetiţie“: eleve şi elevi de liceu au citit, strînşi pe cel mai mic şi central cerc al Pieţei Libertăţii, volumul Ca un vagabond într-o flanelă roşie de Ion Monoran (1953-1993). Saltul calitativ-cantitativ a fost de la un text la un volum întreg. De la un cerc al pieţei la toate celelalte cercuri: de cărămidă roşie şi de public.

ConCentrica e doar una dintre iniţiativele experiment ale bibliotecii noastre. I se adaugă Fototeca B.J.T. (scriitori în ipostaze inedite, unice chiar; fotografiaţi ca măcelari, jandarmi etc.); Lecturi aprinse (lecturi în surse inedite de lumină: faruri de motocicletă, lumini de şantier ş.a.); Pătura care citeşte (picnic urban de lectură). Şi altele, nu puţine, prin care încercăm să (re)construim o lume în jurul cărţii. Şi să (re)aducem cartea în jurul/ centrul cît mai multor… lumi.