Sub nume nou, dar in buna traditie a ultimilor ani – expozitie de ceramica la Sectia de Arte a BJT

Sub nume nou, dar in buna traditie a ultimilor ani – expozitie de ceramica la Sectia de Arte a BJT

La ceremonia menită a lansa noua identitate a Bibliotecii Judeţene Timiş desfasurata in 16 iunie 2011 la Bastion, sectia noastra a primit un nou nume, al ilustrului critic de arta – Sectia de Arte Deliu Petroiu. Totusi, pastram bunele practici si urmam linia traditionala de colaborare institutionala cu Facultatea de Arte si Design, instituita cu ani in urma, de incurajare si promovare a tinerilor artisti, de gazduire si reunire a diverselor tipuri de expresii artistice. De aceasta data, doi absolventi ai sectiei ceramica, Catalin Zegrean si respectiv sculptura, Andreia Istvan expun impreuna, aducand in atentia publicului un material divers, valorificat prin tehnici specifice sau experimentale de prelucrare a ceramicii si metalului.

Extrapoland cercetarea inceputa la licenta despre plastica mica antropomorfizata, tanara artista Andreia Istvan, acum masterand in anul I la sculptura isi motiveaza alegerea, explicandu-ne cum – realizata la dimensiuni mici – aceasta plastica te pune in situatia de a privi, de a analiza mai cu atentie si mai profund forma stilizata sau complexa, detaliile anatomice si pozitionarea acestora. “Am făcut o analiză a figurinelor de pe întreg arealul ţării preluând unele elemente din fiecare ce ţin de formă, aşezare a elementelor anatomice şi le-am stilizat sau exagerat mai mult. Am preluat elementele de pântece excesiv de bombat in contrast cu şoldurile aplatizate ale statuetelor modelate şezând din cultura Cucuteni. Acord în lucrări o mare importanţă detaliilor anatomice sexuale: sâni, fese, şolduri pe care totodată le şi exagerez şi le scot în evidenţă uneori prin incizii, alteori prin reliefare.”

Artistul Catalin Zegrean ne-a marturisit ca realizarea instalatiilor din ceramica si metal a fost o experienta personala, incitanta si fertila. Au rezultat lucrari neconventionale, daca ne referim doar la materialele folosite, care atesta o atitudine stilistica postmodernista, despre care ne va vorbi poetul Ilie Chelariu.

Expoziţia “Intre sacru si profan”, vă aşteaptă la Secţia de Arte Deliu Petroiu din strada Intrarea Doinei nr. 19 din 8 iulie 2011, incepand de la orele 17.30, unde va ramane deschisa si va putea fi vizitata pana in ultima decada a lunii iulie.